Să "Vorbim deschis" - principalul comportament dezirabil în companii
Când echipele de management identifică principalele comportamente toxice și dezirabile din propria companie, oare ajung la aceleași concluzii?
După 7 ani de implementare, în aproape 100 de companii, sunt surprins să descopăr că principalul comportament dezirabil la care au ajuns mai bine de 80% dintre echipele de management este să “vorbim deschis”.
Un pic de context: prin STELL*R, liderii trec pas cu pas prin procese de gândire vizionară, gândire strategică și gândire de structură, pentru a ajunge la esența obiceiurilor care, pe de o parte, sabotează atingerea obiectiveor (comportamente toxice), iar pe de altă parte, ar putea accelera businessul (comportamente dezirabile).
Deși nu e nicio surpriză să apară în calitate de comportament dezirabil, “vorbim deschis” surprinde prin faptul că este pe locul I ca frecvență de apariție, la mare distanță de locurile 2 și 3: “urmărim rezultatele” și “oferim ajutorul”.
Da, apare la categoria Comportamente Dezirabile, însă ceva din instinctul meu de consultant îmi spune că, de fapt, acest fenomen este mai degrabă o expresie a unei incapacități cronice în actul de leadership românesc: liderii nu reușesc să vorbească deschis!
Nu știu dacă organizația ta a trecut printr-un proces STELL*R sau nu. Nu știu dacă ai mulți oameni în subordine sau nu. Cred însă că, oricum ar sta lucrurile, merită să provoci o discuție despre cât de deschis se vorbește la voi în echipă. Conform teoriei despre siguranța psihologică (Amy Edmondson), performanța unei echipe este condiționată de capacitatea membrilor de a se exprima liber, adică “vorbim deschis”!
Săptămâna viitoare voi prezenta și comportamentul toxic numărul 1! Stay tuned!