Liderul și siguranța psihologică a echipei
Ce poate face un lider pentru a crește și păstra siguranța psihologică în echipa pe care o conduce?
Un lider are 3 lucruri de făcut dacă vrea ca nivelul de siguranță psihologică din echipa lui să fie rezonabil:
Să explice, în mod repetat, cadrul de lucru în care este ok să spui prostii, să ai idei proaste, să pui întrebări ridicole și să recunoști că nu știi. Până când nu a devenit parte a culturii curente, cadrul de lucru încurajator și nejudecător (există cuvântul ăsta?) trebuie explicat des, repetat și validat insistent prin exemple.
Să invite vocile. Chiar dacă a făcut și repetat pasul 1, multe voci din echipă vor ezita să se facă auzite, cel puțin la început. Ele au nevoie de invitații personale, blânde, repetate și răbdătoare, de genul: “tu ce părere ai, Maria?”
Să reacționeze la voci, în mod adecvat. Asta înseamnă că spune “mulțumesc” și “bravo” pentru idei sau opinii, dar și că NU ia peste picior și nici nu critică persoanele cu idei criticabile, păreri nefundamentate sau informații lipsă. Mare atenție la non-verbal! Un zâmbet în diagonală sau sprâncenele ridicate a mirare pot fi un feedback necruțător dacă sunt recunoscute ca arsenalul de atac al liderului.
Atât!
Așa sugerează chiar autoarea conceptului de siguranță psihologică, doamna Amy Edmondson. Dacă vreți să aprofundați subiectul, suntem mai mulți care contribuim cu stații de învățare valoroase aici: https://sonexy.page.link/jA2mXeDwxHmKYuho9